Malang Raya

Wali Kota Malang Berbagi Pengalaman Pemberdayaan Perempuan ke Rombongan Kerajaan Selangor

Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Selangor, Pengurusi Jawatan Kuasa Tetap Kesihatan, Kebijikan, Pemberdayaan Wanita dan Keluarga Kerajaan

Wali Kota Malang Berbagi Pengalaman Pemberdayaan Perempuan ke Rombongan Kerajaan Selangor
Humas
Wali Kota Malang Sutiaji saat menerima kunjungan Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Selangor, Pengurusi Jawatan Kuasa Tetap Kesihatan, Kebijikan, Pemberdayaan Wanita dan Keluarga Kerajaan Negeri Selangor Malaysia di Balaikota Malang, Rabu (26/6/2019). 

SURYAMALANG.COM, KLOJEN – Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Selangor, Pengurusi Jawatan Kuasa Tetap Kesihatan, Kebijikan, Pemberdayaan Wanita dan Keluarga Kerajaan Negeri Selangor Malaysia mengunjungi Balaikota Malang, Rabu (26/6/2019).

Kunker diterima langsung oleh Wali Kota Malang Sutiaji dan Wakil Wali Kota Malang Sofyan Edi Jarwoko.

Rombongan berjumlah 23 orang dipimpin oleh  Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Selangor, YB Dr Siti Mariah Binti Mahmud.

Dalam sambutannya, Sutiaji menyampaikan sekilas informasi tentang Kota Malang dalam konsep pembangunan The Future of Malang.

Sutiaji juga menyampaikan pemberdayaan perempuan dalam konteks pembangunan nasional.

Kata Sutiaji, kuatnya ikatan perempuan dalam pengurusan kelembagaan menjadi salah satu aset yang bisa dikembangkan untuk mengangkat peran perempuan dalam kehidupan bermasyarakat.

Maka dari itu, Pemerintah Kota Malang bersama penggerak tim PKK yang bersinergi dengan perangkat daerah terkait selalu berkomitmen untuk menjalankan program kerja sesuai dengan 10 program pokok PKK yang dilaksanakan oleh Kelompok Kerja (Pokja).

“Sehingga hasilnya dapat meningkatkan kualitas sumber daya perempuan,” paparnya, Rabu (26/6/2019).

“Hal itu pulalah yang dilakukan oleh tim penggerak PKK Kota Malang bekerjasama dengan perangkat daerah terkait. Sehingga ke depan PKK dapat meningkatkan kualitas SDM perempuan yang diarahkan bagi peningkatan kedudukan, ketrampilan, kemandirian kaum perempuan sehingga dapat mempercepat tercapainya kualitas.

Sementara pimpinan rombongan, YB Dr Siti Mariah Binti Mahmud mengucapkan terimakasih atas diterimanya kunjungan kerja Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Selangor, Pengurusi Jawatan Kuasa Tetap Kesihatan, Kebijikan, Pemberdayaan Wanita dan Keluarga Kerajaan Negeri Selangor Malaysia.

“Saya mengucapkan terimakasih karena sudah sudi menerima kunjungan kami. Saya membawa rombongan bertujuan untuk belajar ke Kota Malang ini bagaimana program-program pemberdayaan dan program-program yang berlaku di kalangan perempuan,” ujarnya. 

Penulis: Benni Indo
Editor: yuli
Ikuti kami di
KOMENTAR

BERITA TERKINI

© 2019 TRIBUNnews.com Network,a subsidiary of KG Media.
All Right Reserved